Kasviretki Kivijärvelle 12.8.2017

12.8.2017 klo 9.30-15.00 Hämeenlinnan kirjastolta Etelä-Hämeen luonnonsuojelupiirin, Hämeenlinnan seudun luonnonsuojeluyhdistyksen kasvikerhon ja luonnonperintösäätiön yhteinen retki Kivijärvi-Kaakkosuon eli Branderin luonnonsuojelualueelle Forssaan. Oppaana Simo Veistola Lounais-Hämeen luonnonsuojeluyhdistyksestä.
Varaudun eväin ja säänmukaisin varustein. Ilmoittautumiset Heli Jutilalle (heli.m.jutila@gmail.com). Kerro, tuletko Hämeenlinnan kirjastolle ja tarvitsetko kyydin.

Kivijärvi 2009

Museo juhlii 15.6. Suojassa -näyttelyn avajaisia sekä 30 vuottaan Kehräämöllä. Samalla avaamme museon kesäkauden. Tervetuloa siis juhlimaan kanssamme! Ohjelmaan kuuluu niin yleisöopastuksia kuin lähiluonnon hyvinvointiin liittyviä työpajoja. Tilaisuus on maksuton ja kaikille avoin.

Screen Shot 2017-05-24 at 10.59.57

Ohjelma:

Museokorttijahti: Näyttelyyn on piilotettu yksi Museokortti, jonka löytäjä saa omakseen. Jahtiin voi osallistua niin pitkään kunnes kortti löytyy.

11:00 yleisöopastus uuteen näyttelyyn. Opastus kestää noin 40 minuuttia.

12:00 Roska päivässä –liikkeen Miniroskis –työpaja. Osallistujat pääsevät tuunaamaan itselleen miniroskikset, joihin voi laittaa kätevästi esimerkiksi tupakantumpit, purukumit ja karkkipaperit. Työpaja on maksuton.

14:00 yleisöopastus uuteen näyttelyyn. Opastus kestää noin 40 minuuttia.

15:00 Roska päivässä –liikkeen vetämä roskakävely starttaa museon edestä ja kestää noin tunnin.

Koko tilaisuuden ajan:
Mehu/pullatarjoilu
Loimi-Hämeen jätehuollon infopiste
Vaihtuvien näyttelyiden tilassamme on esillä Forssan seudun kamerat ry:n luontokuvanäyttely.

Luonnonkukkien päivän retki lauantaina 17.6.

Luonnonkukkien päivän retki järjestetään tänä vuonna Urjalassa, yhdistyksemme luonnonsuojelualueella Kivijärvellä. Lähtö starttaa kuitenkin Forssasta, kirjastotalon/luontomuseon parkkipaikalta (Wahreninkatu 4) kello 10:00. Jos olet kyytiä vailla, vinkkaathan siitä ilmoittautumisessasi, jotta osaamme varmistaa että kaikille löytyy istumapaikka jonkun autosta. Mukaan voi liittyä myös suoraan Raikon luonnonsuojelualueen puomilla kello 10:30. Tästä joku kyseli. Oppaana retkellä toimii Mikko Hovila. Retkelle mahtuu mukaan 25 ensinnä ilmoittautunutta.

Keto-6

Mukaan retkelle: Sään mukainen varustus, kumisaappaat.

Ilmoittautumiset: yhdistys [ät] lounaisluonto.net

Lisätiedot: yhdistys [ät] lounaisluonto.net tai o40 076 9425

 

Ötökkäilta 18.5.2017

Torstaina 18.5.2017 kello 18:00 alkaen järjestetään museon Brander-salissa Ötökkäilta. Forssan seudun Astma- ja Allergiayhdistyksen emännöimässä illassa tutustutaan hyönteisten elämään Etelä-Karjan Allergia- ja Ympäristöinstituutin tutkija FT biologi Juha Jantusen johdolla.

Luennolla selvitetään luonnon, allergioiden ja sietokyvyn yhteyttä sekä tutustutaan hyönteisten monimuotoisuuteen. Tärkeänä painopisteenä ovat ne hyönteiset, joista ihmisille on erityistä kiusaa, kuten hyttyset, paarmat, mäkäräiset, punkit, ampiaiset ja kimalaiset. Lopuksi keskustellaan siitä, miten vaarallista luonnossa liikkuminen oikein ötökkänäkövinkkelistä onkaan.

Luento sopii kaikille luonnosta, hyönteisistä sekä allergioista kiinnostuneille. Se sopii myös hyvin koululaisille ja opiskelijoille. Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton. Tervetuloa!

Forssan Luonnonhistoriallinen museo, Brander-sali, Wahreninkatu 4, A-rappu 2. kerros

Valiokuntatoiminnan tehostuminen

Johtokunta perusti maaliskuun kokouksessaan yhdistyksen sisälle kaksi uutta valiokuntaa, suojeluvaliokunnan ja nuorisovaliokunnan.

Suojeluvaliokunnan tarkoituksena on vastata jatkossa ensisijaisesti yhdistyksen suojelutyöstä. Valiokunta hakeekin parhaillaan toimintaansa uusia jäseniä.

Nuorisovaliokunnan tarkoituksena on koordinoida yhdistyksen ja museon lapsi- ja nuorisotoimintaa. Valiokunta aloittelee toimintaansa syksyllä 2017, mutta etsii sopivia jäseniä jo nyt.

Valiokuntien toimintaan sekä yhteyshenkilöihin voi tutustua valiokuntien omien sivujen kautta.

Vuosikokous 5.3.2017

Lounais-Hämeen luonnonsuojeluyhdistys ry:n vuosikokous pidetään Forssan Luonnonhistoriallisella museolla sunnuntaina 5.3.2017. Kokous alkaa kello 13:00. Kokouksessa käsitellään sääntöjen vuosikokoukselle määräämät asiat ja valitaan edustajat Etelä-Hämeen Luonnonsuojelupiirin kokouksiin. Tervetuloa!

Eläinpäivä 4.3.2017

Eläinpäivä on koko perheen iloinen tapahtuma, joka järjestetään Forssan Luonnonhistoriallisella museolla 4.3.2017 klo 10:00-14:00. Voit tutustua ystäväkoiriin, kokeilla miltä käärmeen nahka tai kanin turkki tuntuu, oppia lemmikkieläinten hyvinvoinnista ja hoidosta, askarrella, seurata luentoja tai tehdä pieniä ostoksia.

Kuva: Maija Karala

Kuva: Maija Karala

Tapahtumaan on vapaa pääsy. Huomaathan, että vaikka eläimet museolla Eläinpäivänä tallustelevatkin, joudumme valitettavasti käännyttämään kaikki oman lemmikkinsä mukaan ottaneet ovelta takaisin kaikkien turvallisuuden takia.

Joulunodotusta, kämmeköitä sekä remonttia

Perjantaina 2.12. museolla joulukuun avaa Markku Könkkölän näyttely ”Pohjolan kämmekät”. Näyttely esittelee upean hehkuvin valokuvin kämmeköiden maailmaa, tarjoillen samalla tuhdin tietopaketin näiden erikoisten kasvien elämästä ja elinkierroista. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

img_20161201_144046

Museo on tavanomaiseen tapaansa auki keskiviikkoisin, perjantaisin ja sunnuntaisin 21.12. asti. Kyseisen keskiviikon jälkeen ovet suljetaan koko kevätkaudeksi perusnäyttelyn remontin vuoksi. Seuraavan kerran museolla pääsee käymään 15.6.2017 kesäkauden alkaessa. Mikäli siis haluaa nähdä vielä nykyisen perusnäyttelyn entisessä muodossaan, kannattaa museolle suunnata lähiviikkoina.

Oikein hyvää ja rauhallista joulunodotusta!

Loppuvuoden tapahtumia

Vuosi alkaa kulkea kohti loppuaan, mutta tiedossa on yhä monia mielenkiintoisia tapahtumia niin museolla kuin maastossakin.

19.11. Pelipäivä

Tule kansallisena Pelipäivänä tutustumaan museoon ja kokeilemaan selviytymispelissä, millaista eri eliölajien kamppailu muuttuvien ympäristöolojen kourissa on! Sitkeyttä ja huumoria kannattaa varata mukaan, sillä tie maaliin ei ole täysin mutkaton. Museo avoinna klo 10-14, peliä voi pelata koko päivän ajan museon infotiskin vieressä.

20.11. Opastettu luontoretki Kivijärven luonnonsuojelualueelle

Lounais-Hämeen luonnonsuojeluyhdistys järjestää opastetun retken Kivijärven luonnonsuojelualueelle klo 10-13. Lisätietoja retkestä sekä ilmoittautumisohjeet löytyvät täältä.

glögi1

26.-27.11. Kehräämön joulutori

Museo avoinna la klo 10-14 ja su klo 11:00-16:00. Kumpanakin päivänä museolla voi tulla askartelemaan talvisia ikkunakoristeita sekä värittelemään värityskuvia. Tarjolla on myös glögiä ja jouluista naposteltavaa niin pitkään kuin tarjottavia riittää.

Paikalla on  lauantaina lintuasiantuntija kello 10-12. Häneltä voi kysyä niin lintujen talviruokinnasta kuin mistä tahansa muustakin siivekkäisiin liittyvästä. Mukaansa voi lauantaina napata myös siemenkakun oman lintulaudan vieraille vietäväksi.

Lämpimästi tervetuloa!

Forssan Luonnonhistorialliselle museolle rahoitusta perusnäyttelyn uudistamiseen

davForssan Luonnonhistorialliselle museolle on myönnetty Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta varoja perusnäyttelyn uudistamiseen. Nykyisen Suomen eliölajistoa esittelevän näyttelyn rinnalle rakennetaan kokonaan uusi perusnäyttely. Samalla nykyistä perusnäyttelyä selkeytetään ja opasteita parannetaan. Uusi perusnäyttely tulee rakentumaan luonnonsuojelu-teeman ympärille esitellen samalla Lounais-Hämeen luontoa ja sen erityispiirteitä. Näyttelyn on tarkoitus palvella etenkin museon suurimpia kävijäryhmiä eli lapsia ja nuoria, joten nämä ryhmät otetaan erityisesti huomioon näyttelyn suunnittelussa ja toteutuksessa.

Viimeisen kerran nykymuodossaan museo palvelee kävijöitään 21.12.2016, jonka jälkeen museo pidetään suljettuna muutostöiden takia koko kevätkauden tapahtumapäiviä lukuun ottamatta. Tarkoituksena on, että museo avaa ovensa yleisölle taas kesäkauden 2017 alkaessa eli 15.6.2017.

Lisätiedot: Museoamanuenssi Annukka Partanen, museo[at]lounaisluonto[piste]net tai 044 272 9002

kaikki-logot